Algemene toeristische informatie Polen (vervolg)

Wat lager in Polen begint het heuvelland met veel meren en dit gedeelte is verdeelt in twee districten. Het ene district heet Pojezierze Mazurskie (Mazurië) en het andere heet Pojezierze Suwalskie (in het Duits: Wystiter Hügelland).
Dit laatste district heeft niet de grootste maar wel de diepste meren waarvan één een diepte heeft van 108 m. Dit meer heet Hańcza. Tevens heeft het gebied grote wouden waar van één een oppervlakte heeft van 1000 vierkante km en waarvan de naam Puszcza Augustowska is. In dit woud ligt het meer Wigry met een diepte van 73 m. Wigry heeft een grillige vorm en landtongen die in het meer uitsteken als soort van schiereilanden.
Zowel in het verleden als ook nu wordt er in dit bos gejaagd op wild.
Het district Pojezierze Mazurskie wordt ook wel Kraina Tysiąca Jezior (Het land van de Duizend Meren) genoemd. Het totaal oppervlakte aan meren is 310 vierkante km. Er zijn veel bossen en het mooiste is de Puszcza Piska. Het geheel levert een schilderachtige indruk.
Deze informatie gaat voornamelijk over het noordelijk deel van Polen.

Polen heeft veel meer prachtige natuur.
Het grootste en het oudst bewaarde oerbos is het Puszcza Białowieska (Woud van Białowieża), deze ligt op de grens van Polen en Wit-Rusland. Waar vroeger de Poolse koningen hun jachtgebied hadden.
In 1752 toen August III Sas koning was, werd er door hem veel gejaagd. Buiten het gewone wild doodde hij 42 żubry (de wisent, Europese bizon). Thans leven in dit bos 62 verschillende soorten zoogdieren en 229 soorten vogels.
De żubr is voor dit district een symbool. Hij is het grootste nog vrij levende zoogdier in Europa, met een gewicht van ongeveer 1000 kg, lang bruin haar, een imposante kop die dicht op de schouders staat, veel lang haar op zijn snuit en een paar stevige horens.
De eerste drie wisenten in Nederland, zijn in 2007 uitgezet in de duinen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, op 300 hectare van het voor het publiek gesloten Kraansvlak. Ze zijn afkomstig uit Oost-Polen.